Menü

Legfrissebbek

Cserepes cipó

pic

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1,5 dkg só
1,5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
0,75 dl olaj
1,75 dl tej
1 kiskanál házi kenyér fűszerkeverék (elmaradhat)
1 mokkáskanál őrölt kömény (elmaradhat)
a kenéshez:
kevés zsiradék
kevés felvert tojás
a szóráshoz:
durvább szemű só, köménymag
60 dkg/2170 kcal, 10 dkg/361 kcal

 

Elkészítés:

A hozzávalókat kenyérsütőgépben megdagasztjuk és kelesztjük, vagy az élesztőt kevés langyos-cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk, és letakarva, langyos helyen kb. fél órát kelesztjük. Egy kb. 14 cm átmérőjű, 12 cm magas egyenes falú, mázas cserepet (kaspó) zsírral vagy vajjal vékonyan kikenünk. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, és a cserépbe tesszük. Letakarva kb. félórát újrakelesztjük, majd a tetejét tojással lekenjük, és megszórjuk a sóval, valamint a köménnyel. Közben a sütőt 170 fokra előmelegítjük, és alsó bordamagasságon a cipót 40 percig sütjük.