Menü

Legfrissebbek

Gomba (péksütemény)

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
70 dkg liszt
4 dl tej
1 dl olaj
5 dkg élesztő
1,5 dkg cukor
3 dkg só
csipet szódabikarbóna
a kenéshez:
1 db tojás
24 db/3902 kcal, 1 db/162 kcal

 

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel vagy robotgéppel megdagasztjuk, és duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kicsit átgyúrjuk, és tenyerünkkel 24 db egyforma méretű gombócot formázunk belőle. A tésztagombócokat 12  db-os, de a szokásosnál kisebb tálkás (5 cm átmérőjű) szilikon muffin sütőbe tesszük. Kb. félórát újra kelesztjük, majd mindegyik gombóc tetejét a felvert tojással lekenjük. 170 fokra (légkeveréses 160 fok) előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. (Ha van két 12 db-os muffinformánk, légkeveréses sütőben egyszerre is süthetjük.) Rövid ideig a formában hagyjuk, majd rácsra téve hagyjuk teljesen  kihűlni. Az elkészült gombaformájú péksütemény rendszerint nagy sikert arat a gyerekek körében.