Menü

Legfrissebbek

Kenyérlángos 2

pic

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
15 dkg tisztított burgonya
1,5 dl tejföl
0,5 dl tej
0,5 dl főtt burgonya főzőlé
3 dkg margarin
1 kiskanál cukor
1,5 kiskanál só
2,5 dkg élesztő
a kenéshez:
0,5 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
só, olaj, különféle magok
8 db/2695 kcal, 1 db/336 kcal

 

Elkészítés:

A burgonyát puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és hűlni hagyjuk. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a kétféle lisztet, a tejfölt, a puha margarint, a sót, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, a 0,5 dl burgonya főzőlét, és a tört burgonyát. Jól kidagasztjuk, majd langyos helyen kb. egy órát kelesztjük. (A tésztát kenyérsütőgépben is dagaszthatjuk és keleszthetjük.) Amikor a tészta megkelt lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre daraboljuk. Mindegyik darabot köralakúra kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kiolajozott tepsibe fektetjük, és még egy félórát kelesztjük. Előmelegített (200 fok, légkeveréses 180 fok) sütőben 10-12 percig elősütjük, majd mindegyiket megkenjük a zúzott fokhagymával, és egy kevés vízzel elkevert tejföllel, meghintjük durvaszemű sóval, és ízlésünk szerinti magvakkal. Visszatesszük a sütőbe, és ropogós pirosra sütjük.