Menü

Legfrissebbek

Burgonyás kenyér

pic

Hozzávalók:

60 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
15 dkg burgonya
4 dl víz
3 evőkanál olaj
3 dkg élesztő
3 dkg só
2 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt lenmag
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál őrölt kömény
kb. 1,3 kg/3094 kcal, 10 dkg/238 kcal

 

 

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, burgonyanyomón áttörjük, és hűlni hagyjuk. A vizet, olajat és sót összekeverjük, majd a kenyérsütőgépbe öntjük. Rászórjuk a szintén összekevert liszt felét, majd erre kerül az áttört burgonya, és betakarjuk a liszt másik felével. A tetején két mélyedést képezünk, az egyikbe belemorzsoljuk az élesztőt, a másikba pedig a cukrot. Dagasztó-, illetve kelesztő programmal (1,5 óra) elkészítjük a kenyértésztát. (Dagasztás közben - amikor a gép sípol - beleszórjuk az őrölt lenmagot, borsot és köményt.) Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk, megformázzuk, és kikent, kilisztezett sütőlapra, vagy formába tesszük. A tésztát kb. 40 percig újra kelesztjük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt ropogós pirosra sütjük. (Sütés előtt a kenyeret vágjuk be, és kenjük meg kevés sós-langyos vízzel, és a gőzképződéshez a sütő aljába is tegyünk egy vízzel megtöltött edénykét.)