Menü

Legfrissebbek

Szigligeti vekni

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
70 dkg simaliszt
10 dkg rétesliszt
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
1 dl tej
3,8 dl víz
2 dkg vaj vagy margarin
2 gerezd lereszelt fokhagyma
1/2-1/2 mokkáskanál őrölt kömény, őrölt bor, pirospaprika
2 szálacska friss kakukkfű vagy 1/2 mokkáskanál szárított
a kenéshez:
1 db tojás
fokhagyma granulátum (elhagyható)
kb. 1,20 kg/3235 kcal, 10 dkg/270 kcal

 

 

Elkészítés:

A fenti hozzávalókból géppel vagy kézzel tésztát dagasztunk, megkelesztjük. Amikor a tészta megkelt, két cipóba osztjuk, átgyúrjuk, megformázzuk, majd a tetejüket átlósan néhány helyen bevagdossuk. Huzatmentes helyen, letakarva kb. félórát újrakelesztjük. A veknik tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a fokhagyma granulátummal, és előmelegített sütőben 230 fokon 8 percig, 200 fokon 5 percig, végül 170 fokon 30 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.