Menü

Legfrissebbek

Tojásos húsvéti kalács

pic

Hozzávalók:

4,5 dl tej
3 dkg cukor
1 kiskanál cukor
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
4 db tojássárgája
4 db egész tojás
9 dkg vaj/margarin
1 kiskanál olaj
csipet só
12 szelet/3346 kcal, 1 szelet/278 kcal

 


 

Elkészítés:

1 dl langyos tejben elkeverjük az 1 kiskanál cukrot és az élesztőt. A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe öntjük az élesztős tejet, hozzákeverünk egy kevés lisztet, és konyharuhával letakarva felfuttatjuk (15 perc). 2,5 dl langyos tejben elkeverjük a 3 dkg cukrot, csipet sót, 3 tojássárgát, majd 8 dkg vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és hólyagosra dagasztjuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A maradék 1 dkg vajjal kikenünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A tésztát átgyúrjuk, 3 db 55-60 cm-es rúdra sodorjuk, megfonjuk, és a formába fektetjük. A 4 nyers tojást gondosan megmossuk, szárazra töröljük, megkenjük az olajjal, majd a fonatba nyomkodjuk, amelyet addig kelesztünk, amíg csaknem kitölti a formát. Megkenjük a tetejét 1 tojássárgájával, és 200 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. 1 dl tejet felforrósítunk, azonnal meglocsoljuk vele a sütőből kivett kalácsot (ettől lesz foszlós!). 10 percig a formában pihentetjük, végül rácsra csúsztatjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk egészen kihűlni. A húsvéti sonka mellé kínáljuk.

(Nők Lapja recept)