Menü

Legfrissebbek

Soklisztes kenyér

pic

Hozzávalók:

45 dkg liszt (BL 55)
5 dkg rétesliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 csapott evőkanál sikér
1 mokkáskanál aszkorbinsav
2,5 dkg élesztő
3,6 dl víz
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor
2 dkg vaj vagy margarin
a kenéshez:
tojásfehérje

kb. 90 dkg/2363 kcal

 



 

Elkészítés:

A kenyérsütőgépbe az alábbi sorrend szerint beletesszük a hozzávalókat: víz, só, a sikérrel és aszkorbinsavval elkevert lisztek, majd egymástól különválasztva az élesztő és cukor. A géppel megdagasztatjuk, amikor sípol, hozzáadjuk a vajat/margarint, majd megkelesztjük a tésztát. Ha a tészta megkelt, kivesszük a gépből, lazán átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle. Vajjal kikent formába tesszük, újból kelesztjük. A sütőt 230 fokra előmelegítjük, a tészta tetejét tojásfehérjével lekenjük, 3-4 helyen megszurkáljuk, és a sütőbe tesszük. 230 fokon 8 percig, 200 fokon 12 percig, 170 fokon 30 percig sütjük. Ha a kenyér megsült a formából kiborítjuk, rácsra téve hagyjuk kihűlni.