Menü

Legfrissebbek

Croissant

pic

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1/2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 db tojás
20 dkg margarin
kb. 2 dl víz
2 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só

10 db/3602 kcal, 1 db/360 kcal (töltelék nélkül)

 

 

Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt a langyos cukros tejjel. 5 dkg kivételével, töltsük egy tálba a lisztet és a felfuttatott élesztőt, adjunk hozzá egy tojást, 5 dkg szobahőmérsékletű margarint, a langyos vizet, a sót, és kézzel vagy robotgéppel dagasszuk simára. Nyomkodjuk a tésztát olajjal kikent szögletes formába, és pihentessük egy órát a hűtőben. Az 5 dkg lisztet és a 15 dkg margarint gyúrjuk össze, és két műanyag fólia között kb. 1 cm vastag téglalapra nyújtsuk ki, majd a fóliával együtt tegyük a hűtőbe. Lisztezzük be a munkalapot, nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastag, négyszög alakú darabra. Tegyük rá a margarinlapot, és minden oldalról hajtsuk rá a tésztát. Nyújtsuk ki, majd hajtogassuk háromszor,  és egy órára ismét tegyük a hűtőbe. Nyújtsuk a tésztát kb. 3 mm vastagra, a hosszabbik oldalával párhuzamosan vágjuk félbe, és a tésztacsíkokat osszuk 5-5 háromszögre. Mindegyik tetejét kenjük meg olajjal. A tésztát kifli alakúra feltekerjük, megkenjük a felvert tojással, előmelegített sütőben öt percig 220 fokon (légkeveréses 200 fok), majd a hőmérsékletet visszavéve kb. 15 percig sütjük. (Feltekerés előtt a kifliket ízlés szerinti töltelékkel - lekvár, nutella, mák, sajt, sonka, stb. - is megtölthetjük.) 

(Blikk Nők Konyha receptje nyomán)