Menü

Legfrissebbek

Sokmagvas kenyér

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
45 dkg liszt
5 dkg rétesliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 csapott evőkanál sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
5 dkg margarin
5 dkg cukor
3 dkg élesztő
1,2 dkg só
1,8 dl tej
1,8 dl víz
1/2 mokkáskanál köménymag
a kenéshez:
vízzel elkevert tojás
a szóráshoz:
napraforgó- és tökmag, zabpehely, stb.

összesen: 1 kg/2891 kcal

 

Elkészítés:

A kenyér hozzávalóit kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel bedagasztjuk. Langyos helyen, letakarva egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, hosszúkás formába tesszük (pl. szilikonforma, fém gyümölcskenyérforma), és ismét egy órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A megkelt tésztát szilikonlappal kibélelt tepsire borítjuk. A kenyér tetejét a vízzel elkevert tojással megkenjük, 3-4 helyen megszurkáljuk, és megszórjuk a magokkal. Sütőbe tesszük, 5 percet 230 fokon, újabb 5 percet 200 fokon és kb. 25-30 percet 160 fokon sütjük. Ha elkészült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.