Menü

Legfrissebbek

Zsemle

pic

Hozzávalók:

1. változat:    
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő   
2 db tojás
5 dkg vaj   
2 dl tej   
1 kávéskanál só   
pici cukor, magvak
2. változat:
30 dkg félfehér kenyérliszt(Ferencvárosi)
15 dkg barna sütőliszt (Cerbona)
5 dkg rétesliszt
1 ek sikér (malom szaküzletekben kapható)
2,5 dkg élesztő
2 db tojás
5 dkg vaj
2 dl tej
1 kiskanál só
pici cukor, magvak

 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Langyos helyen megkelesztjük, majd a tésztát nagy zsemléhez 8, kiszsemléhez 16 részre osztjuk. Kis zsemléket formázunk belőle, melyet olajjal, vagy egyéb zsiradékkal kikent tepsibe helyezünk. A zsemlék tetejét tojással megkenjük, és legalább egy félórát újrakelesztjük. Ezt követően újra lekenjük tojással és megszórjuk a magokkal (pl. szezámmag, tökmag, köménymag, mák, stb.). Közepes hőmérsékleten (180º, légkeveréses 165º) 15-20 percig sütjük. A dagasztást kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is elvégezhetjük.