Menü

Legfrissebbek

Fehér kenyér (sütőben sütve)

pic

Hozzávalók:

50 dkg. fehér kenyérliszt BL 80
3 dl. langyos víz
5 evők. étolaj
1 teásk. kristálycukor
2 teásk. só
2 mokkásk. szárított élesztő
1 késhegynyi aszkorbinsav (C –vitamin, patikában por alakban árulják)

 

Elkészítés:

A fenti hozzávalókból kenyérsütőgép vagy robotgép segítségével tésztát dagasztunk.  A gépben, vagy huzatmentes helyen egy tálba téve és letakarva megkelesztjük.  Ha megkelt lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk. Szilikon sütőformába (pl. nagyon jó a gyümölcskenyérforma) tesszük, még egyszer - kb. félórát – kelesztjük. 180C°-ra (légkeveréses 160C°) előmelegített sütőben kb. egy órát sütjük.  A sütő aljára egy vízzel teli edényt, jénai tálkát tegyünk, hogy a sütőtérben kellő gőz alakuljon ki. Félidőben, hogy a héja ropogós legyen, a tetejét vízzel megkenjük. Ha megsült a kenyerünk, a sütőből kivéve tíz percig a formában hagyjuk, ezt követően a formából kiborítjuk, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.