Menü

Legfrissebbek

Graham lisztes kenyér

pic

Hozzávalók:

40 dkg búzakenyérliszt (BL 80 fehér)
10 dkg Graham búzaliszt
1 tasak instant élesztő
3 dl víz
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 g barna nádcukor
10 g só

 

 

Elkészítés:

Kimérjük a 40 + 10 dkg lisztet, majd átszitáljuk, és 30 fokos sütőben előmelegítjük. A 3 dl langyos víz felét a kelesztő tálba öntjük és hozzáadjuk a barna nádcukrot, valamint 3 evőkanál előmelegített lisztet és a hozzákevert instant élesztőt, majd az egészet alaposan összekeverjük. A kelesztő tálat lefedve 15-20 perc alatt kovászt készítünk. Amíg kel a kovász, a maradék langyos vízben feloldjuk a sót, és többször átkevergetjük az előmelegített lisztet. Amikor elkészül a kovász, hozzáadjuk a maradék lisztet, a sós vizet, valamint az olíva olajat és jól összegyúrjuk a kenyértésztát. A tésztát 20-30 perc alatt gyúrjuk készre úgy, hogy szükség szerint lisztet (vagy langyos vizet) adunk hozzá. Gyúrás után a kenyértésztát 30 fokos sütőben a kelesztő tálban egy órát kelesztjük. Egy óra elteltével a tésztát ismételten átgyúrjuk, majd formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Ezután éles késsel a kenyértészta tetején 3-4 bevágást ejtünk, majd a jénai tetejét rátéve ismét 30 fokos sütőben kelesztjük 40-50 percig, amíg szépen megkel a tészta. A megkelt a kenyértésztát vizes ecsettel átkenjük és lefedve 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45-50 percre.  Ha a sütés vége előtt 10 perccel levesszük a jénai fedelét, és úgy sütjük tovább a kenyeret, akkor vastagabb lesz a héja. Akkor jó a kenyerünk, amikor már szépen megpirult. Mivel minden sütő más, ezért a sütési hőfok lehet magasabb, vagy alacsonyabb. A megsült kenyeret kivesszük a sütőből és vizes ecsettel megkenjük. A kenyeret ezután rácsra helyezve egy órán át hagyjuk hűlni. A kihűlt kenyeret már szeletelhetjük, majd finomságokkal (zsír, kolbász, vaj, lekvár, stb.) fogyaszthatjuk.
(B. Karcsi receptje)