Menü

Legfrissebbek

Ropogós fehérkenyér

pic

Hozzávalók:

45 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
2,5 dkg élesztő
6 evőkanál olaj
2 teáskanál só
őrölt kömény

 

Elkészítés:

A kenyértészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel a szokásos módon - alul a víz, élesztő, só, olaj, majd a lisztek és őrölt kömény -, vagy kézzel bedagasztjuk. Egy nagyobb tálat olajjal kikenünk, és a bedagasztott kenyértésztát beletesszük. Kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Kelesztés után megformázzuk, majd sütőpapírral bélelt "kacsasütő" jénai aljára tesszük, letakarjuk, és újabb 25 percig kelesztjük. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt kenyeret zsilettel bevágjuk, vízzel lespricceljük, és a jénai fedelét rátéve a forró sütőbe toljuk. Kb. 40 percig sütjük - amíg szép aranysárga nem lesz -, majd a fedelet levéve róla pirosra sütjük. A sütőből kivéve vízzel megspricceljük, és a kenyeret rácson hagyjuk lehűlni.