Menü

Legfrissebbek

Libazsíros -lila hagymás pogácsa

pic

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 púpos evőkanál libazsír
1 dl tej
1 kiskanál cukor
40 g élesztő
1 db tojás
2-3 dl tejföl
3 teáskanál só
libazsír (kenéshez)
2-3 fej lila hagyma
a tetejére:
1 felvert tojás

 

Elkészítés:

A lila hagymát felkockázzuk, és kevés libazsíron megfuttatjuk, majd félretesszük hűlni. Az élesztőt a langyos tejjel és a kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, majd az egészet kinyújtjuk. Megkenjük nagyon vékonyan libazsírral, és rászórjuk a lila hagymát. Ezután jön a hajtogatás. A tészta egyik szélét behajtjuk kb. 2/3 részig, majd erre ráhajtjuk a másik oldalt. Végül a fenti részt hajtjuk 2/3 részig, és az alsót ráhatjuk. Kilisztezett tálba rakjuk, majd hűtőben kb. 1 órát pihentetjük. Újra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük ismét libazsírral, és újra hajtogatjuk, majd ismét 1 órát pihentetjük a hűtőben. Aztán még egyszer megcsináljuk a ezt a műveletet. Miután”kellően kipihente magát,” a sütőt bekapcsoljuk 180-200 fokra, a tésztát lisztezett munkafelületen, jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét egy recés késsel bevagdossuk, és egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejüket felvert tojással lekenjük, és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. 

 http://receptneked.hu/sos-sutemenyek/libazsiros-lilahagymas-pogacsa/