Menü

Legfrissebbek

Zabpelyhes ropogós

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg zabpehely
15 dkg vaj
1 db tojás
kb. 10 dkg tejföl
2 csapott kiskanál só
a szóráshoz:
magvak: pl. napraforgó, durvára vágott dió, mogyoró, tökmag, lenmag, fekete és fehér szezámmag, mák, stb.
reszelt sajt

.

Elkészítés:

A zabpelyhet finomra daráljuk (aprítógép, kávédaráló, robotgép), és összegyúrjuk a tojássárgával, vajjal, tejföllel és sóval. (Puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk, ha túl kemény, kevés telfölt vagy tejet adhatunk hozzá.) Kicsit pihenni hagyjuk, majd kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. Lekenjük a kissé felvert tojásfehérjével és megszórjuk a magokkal, illetve sajttal. Derelyevágóval lapocskákra szeleteljük, és sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben, ropogósra sütjük. (A magvasakat 180 fokon, a sajtosat 170 fokon - nehogy a sajt megégjen - kb. 20-25 percig)