Menü

Legfrissebbek

Pizzás csiga

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
1 db tojás
1 db tojás sárgája
1 evőkanál olaj
a pizzakrémhez:
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 db kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
só, bors, oregáno
gyorsabb változatban:
1 nagy tubus pizzakrém vagy 1 üveg pikáns paradicsomszósz (Lidl)
a töltelékhez:
20 dkg reszelt sajt
20 dkg vékonyra szeletelt gépsonka (ez el is maradhat)
a kenéshez:
1 db tojás fehérje
5 dkg reszelt sajt

.

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejjel, valamint a cukorral megkelesztjük. Amikor megkelt, a többi hozzávalóval együtt megdagasztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a pizzakrémet: a finomra vágott hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, ízesítjük sóval, borssal, reszelt fokhagymával, oregánóval, és pár perc alatt összefőzzük. (A gyorsabb pizzakrém változatok esetében természetesen ilyen teendőnk nincs.) A megkelt tésztát deszkán kicsit átgyúrjuk, és két cipóra osztjuk. Mindegyiket kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a pizzakrémmel - ha sonkát is használunk, ezt is a tésztára fektetjük -, majd rászórjuk a sajtot. Feltekerjük, és a roládokat kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és a csigákat lapjára fektetve rárakosgatjuk. Lekenjük a kissé felvert tojásfehérjével, és meghintjük a maradék sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük.