Menü

Legfrissebbek

Sós perec

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
0,75 dl olaj
2 dkg cukor
1,5 dkg só
2,5 dkg élesztő
a főzéshez:
1,5 l víz
1,5 evőkanál szódabikarbóna
a kenéshez:
1 db tojás
kevés vaj/margarin
2 evőkanál liszt
1 evőkanál só
kevés víz
12 db/3020 kcal, 1 db/251 kcal

 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt összedagasztjuk. (Készíthetjük kenyérsütőgéppel is.) A tésztát langyos helyen megkelesztjük, majd 12 egyforma súlyú darabra vágjuk. A tésztadarabokat kisodorjuk, és perec alakúra formázzuk.  A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a pereceket egyenként - mindkét oldalukat kb. 15-15 másodpercig - főzzük. A vízből kivéve jól lecsepegtetjük, és egy negyedórát pihentetjük. Ezután a perecek tetejét felvert tojással lekenjük, és vajjal vagy margarinnal kikent sütőlapra fektetjük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A lisztet, a sóval és kevés vízzel sűrű, de azért kissé folyós állagúra keverjük, majd ezt a keveréket a perecekre csurgatjuk. Visszatesszük a sütőbe, és 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük.