Menü

Legfrissebbek

Sonkás párna

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg túró
0,8 dl olaj
0,8 dl tej
2 db tojás
1 kiskanál só
1 tasak sütőpor
a töltelékhez:
5 dkg füstölt sonka
25 dkg párizsi
1/2 fej lilahagyma
kevés tejföl, só, őrölt bor, esetleg durva szemcsés só, köménymag
kb. 32 db/3332 kcal, 1 db/104 kcal

 

 

Elkészítés:

A párizsit és a sonkát ledaráljuk, hozzáadjuk a nagyon finomra vágott hagymát, egy kevés tejfölt - ne legyen túl száraz -, ízesítjük sóval és őrölt borssal. A tésztához a túrót krémesre áttörjük, hozzáadjuk a sóval, sütőporral elkevert lisztet, 1 db tojást, az olajat, a tejet, és jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, és nagyméretű fánkszaggatóval kiszúrjuk. A másik tojást felverjük, megkenjük vele a korongok tetejét. Mindegyik korongra 1-1 kanálka tölteléket halmozunk, félbehajtjuk, és a széleket villával jól összenyomjuk. A párnácskákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, tetejüket a tojással megkenjük, és villával megszurkáljuk. (Aki kedveli, szórhat a tetejére köménymagot, szemcsés sót is.) 190 fokra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon, kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Készíthetjük csak sonkával is, pl. jó lehetőség a húsvéti maradék sonka felhasználására.)