Menü

Legfrissebbek

Chilis bab 5.

pic

Hozzávalók:

60 dkg szárazbab
25 dkg húsos kolozsvári szalonna
2 db babérlevél
6 gerezd fokhagyma
60 dkg marhalábszár vagy sertéslapocka
2 fej vöröshagyma
60 dkg marhalábszár vagy sertéslapocka
1 doboz hámozott paradicsom paradicsomlében (400 gr-os)
3 evőkanál ketchup
só, őrölt bors
egyéb fűszerek tetszés szerint: rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, oregánó, csombor)
1 dl száraz vörösbor
1 kisdoboz kukorica (elhagyható)
1 csokor koriander vagy petrezselyem
olaj

 

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk. Másnap annyi vízzel, amennyi jól ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk az egészben hagyott kolozsvári szalonnát, babérlevelet, 3 gerezd fokhagymát, és - amennyiben szükséges - megsózzuk. Félpuhára főzzük. Kevés olajban az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzákeverjük a kis kockákra vágott húst, melyet fehéredésig pirítunk. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, mellyel még egy kicsit pirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsom konzervet és a ketchupot. (Az egész paradicsomokat vágjuk kissé össze.) Ízesítjük sóval, borssal, az egyéb fűszerekkel. Fedő alatt főzzük, mikor a levét már kissé elfőtte, beleöntjük a vörösbort. Félpuhára főzzük, az elpárolgott folyadékot folyamatosan borral vagy vízzel pótoljuk. Ha a bab félpuha leszűrjük, a húshoz keverjük, és az egészet puhára főzzük. Mielőtt teljesen megpuhulna a hús és a bab, hozzákeverjük a leszűrt kukoricát és az apróra vágott koriandert/petrezselymet.  Tálaláskor a kolozsvári szalonnát vékonyan felszeletelve helyezzük a chilis babra.