Menü

Legfrissebbek

Vörösboros kakas (Coq au vin)

pic

Hozzávalók:

1 db kakas
20 dkg kockákra vágott húsos szalonna
1/2 dl olaj
10 dkg vaj
20 dkg apró hagyma
50 dkg gomba
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál étkezési keményítő
apróra vágott petrezselyem
só, őrölt bors, kevés liszt
a páchoz:
1 nagy fej hagyma
1-2 szál halványító zeller
4 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb sárgarépa
2 db babérlevél
2 ágacska kakukkfű
1 kisebb ág rozmaring
3 szem borókabogyó
10 szem egész bors
2 szem szegfűszeg
7 dl száraz vörösbor
1 evőkanál balzsamecet

 


 

Elkészítés:

A pác hozzávalóit forraljuk fel, majd hűtsük le. A kakast daraboljuk fel, a mellét 4 részre, a combját 2 részre vágjuk fel, és öntsük rá a kihűlt páclevet. Legalább egy éjszakát pácoljuk. A kakas aprólékjából főzzünk húslevest, melyből 1 litert tegyünk félre. Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát. Ha szép pirosra sült szedjük tányérra, és tegyük félre. A serpenyőben maradt olajhoz adjunk hozzá 5 dkg vajat, tegyük bele a hagymát, és süssük aranybarnára, majd ezt is szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre. A megtisztított gombát nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk meg. Ha megpirult szedjük ki, és tegyük félre. A pácléből kivett húsról a nedvességet papírtörlővel itassuk le. A húst sózzuk, borsozzuk, forgassuk lisztbe, majd a serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk hozzá a maradék vajat, és a húst körben pirítsuk meg benne. Az elősütött húsokat tegyük egy nagyobb fazékba, adjuk hozzá a félretett szalonnát, hagymát, gombát, valamint a sűrített paradicsomot. A serpenyőbe öntsünk kevés húslevest, és oldjuk fel benne a lesült pörzsanyagokat. Ezt a levet, a leszűrt páclevet és a maradék húslevest öntsük a húsra, és tegyük hozzá a - pácléből leszűrt - nagyobb hasábokra vágott sárgarépát is. Fedjük le az edényt, és az ételt lassú tűzön főzzük addig, amíg a hús teljesen megpuhul. Az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel keverjük simára, majd öntsük a húsra. Adjuk hozzá a petrezselymet is. Pár percig főzzük, hogy a szaft kissé besűrűsödjön. Köretként galuskát, burgonyafánkot, stb. kínálhatunk.