Menü

Legfrissebbek

Sörben sült bőrös karaj

pic

Hozzávalók:

1,5 kg bőrős sertéskaraj
2 dl sör
10 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, tetszés szerinti fűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó, stb.) 
a pácoláshoz:
tej
5 gerezd lereszelt fokhagyma

 

Elkészítés:

A karajt 24 órára fokhagymás tejben pácoljuk. (A bőrét a tej lehetőleg ne érje.) Másnap a nedvességet papírtörlővel a karajról leitatjuk, és pengével négyzetrácsosan beírdaljuk, bedörzsöljük sóval és borssal. (Vigyázzunk, hogy csak a bőrét vágjuk át!) Egy magas peremű jénai tál aljára helyezzük a felszeletelt szalonnát, a megtisztított és kettévágott vöröshagymát, valamint a fokhagymát. A tál aljára fél dl vizet öntünk, ráhelyezzük a fűszerezett karajt, és leöntjük egy kevés sörrel. A tálat lefedjük, és 230 fokos sütőben kezdjük el sütni húst. 30 perc elteltével a hőfokot 170 fokra mérsékeljük, a húst a levével meglocsolgatjuk, és újabb 30 percig sütjük. Az újabb 30 perc után a jénai tetejét levesszük, ismét megöntözzük, és tető nélkül, folyamatosan locsolgatva, szép pirosra sütjük.