Menü

Legfrissebbek

Borjúpörkölt

pic

Hozzávalók:

1 kg borjúlábszár
3 db közepes méretű vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2+0,5 dl száraz vörösbor
5 dkg kolozsvári szalonna
3 evőkanál zsír
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db babérlevél
6-8 szem borókabogyó
1 evőkanál pirospaprika
só, szemes bors,

.

Elkészítés:

A húst előző nap bepácoljuk: a húst megmossuk, melléteszünk egy felkarikázott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet, a borókabogyót, 10-15 szem borsot. Beletesszük egy nylontasakba, ráöntünk 2 dl vörösbort, a tasak száját elkötjük, egy mélyebb tálba helyezzük, és egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap a húst a pácból kiemeljük, szárazra töröljük, és kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A maradék két fej hagymát felaprózzuk, a szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a zsírt, a hagymát és üvegesre fonnyasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, rádobjuk a húskockákat. Visszatéve a tűzre 2-3 percig pirítjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk. Hozzáöntjük a maradék bort, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. (Ha szükséges, a folyadékot borral, vagy vízzel pótoljuk. Az étel vaddisznó-, valamint marhahúsból is elkészíthető.) Köretként nokedlit/tarhonyát készítünk hozzá.