Menü

Legfrissebbek

Rakott káposzta

pic

Hozzávalók:

1 kg savanyúkáposzta
60 dkg darálthús
2 fej vöröshagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
25 dkg rizs
1 szál füstölt kolbász
15 dkg füstölt szalonna
2 doboz tejföl
Só, bors, olaj/zsír
6 adag/5702 kcal, 1 adag/950 kcal

 

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés zsíron vagy olajon - kissé megsózva - megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, picit pirítjuk – vigyázva, hogy meg ne égjen – majd belekeverjük a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és saját levében – ha szükséges egy kis vízzel pótolva - puhára pároljuk. A káposztát levétől kinyomkodjuk – ha túl savanyúnak találjuk, egy kicsit átmossuk, és kevés olajon - a kicsavart káposztalé szükség szerinti hozzáadásával - puhára pároljuk. A rizst megmossuk és sós vízben készre főzzük.  Összekeverjük a megpárolt hússal, ha még szükséges lehet sózni és borsozni. A füstölt kolbászt karikára szeleteljük.  Egy tepsit, vagy jénait olajjal/zsírral kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával.  Beterítjük a párolt káposzta egy részével, erre egy sor rizses hús kerül, melyre kolbászkarikákat helyezünk, és meglocsoljuk tejföllel. Ismét a káposzta, majd a rizseshús, kolbász és tejföl következik. Végül rárakjuk a maradék káposztát, meglocsoljuk tejföllel, és a tetejére helyezzük a szeletekre vágott és bevagdosott füstölt szalonnát.  180⁰-os sütőben szép pirosra sütjük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.