Menü

Legfrissebbek

Töltött hagyma

pic

Hozzávalók:

8 db nagyobb lilahagyma (de megfelelő hozzá a vöröshagyma is)
40 dkg darálthús
40 dkg gomba
2 db tojás
5 dkg juhtúró
5 dkg trappista sajt
1 csokor petrezselyem
1 mokkáskanál csilikrém
1 dl fehérbor
2 evőkanál olaj
só, őrölt bors, majoránna, kakukkfű
kevés vaj vagy margarin
4 adag/2426 kcal, 1 adag/606 kcal

 


Elkészítés:

A hagymák külső héját eltávolítjuk, és 10 percig forrásban lévő, sós vízben főzzük. A vízből kiemelve kissé hűlni hagyjuk, majd éles késsel a tetejüket levágjuk, belsejüket - kb. 1 cm-es karimát hagyva - kiemeljük. A kiszedett darabokat apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a darálthúst. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, kevés majoránnával és a csilivel, majd az egészet puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a felvert tojásokat, az apróra vágott petrezselymet, valamint a kakukkfüvet. Ezzel a töltelékkel félig megtöltjük a hagymákat, majd mindegyik közepébe egy-egy kiskanál juhtúrót teszünk, végül belekanalazzuk a maradék tölteléket.  (Az esetleges maradékból kisebb gombócokat formázhatunk.) Egy tűzálló tálat a vajjal/margarinnal kikenünk, belerakosgatjuk a töltött hagymákat (gombócokat), aláöntjük a bort, lefedjük alufóliával, és közepes hőfokon, 30 percet pároljuk. Ezt követően az alufóliát eltávolítjuk, a hagymák tetején elosztjuk a reszelt sajtot, és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.