Menü

Legfrissebbek

Lecsós sertésborda gnocchival

pic

Hozzávalók:

60 dkg sertéskaraj
4 db TV paprika
1 db paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 dl bor
2 evőkanál zsír
só, pirospaprika, őrölt bors
a tésztához:
1 kg burgonya
20 dkg liszt
2 db tojás sárgája

4 adag/3051 kcal, 1 adag/771 kcal

 

Elkészítés:

A karajt kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A hússzeletek szélét, - sütéskor ne ugorjon össze - bevagdossuk, a majd a szeleteket sózzuk, borsozzuk. Egy teflonserpenyőben  kevés zsírt forrósítunk, és a karajszeletek mindkét oldalát elősütjük. A maradék zsíron az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, mikor majdnem kész, rászórjuk a szintén felaprózott fokhagymát. Néhány másodpercig pirítjuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot (vagy a paradicsompürét), és a karikákra szeletelt paprikát. Kb. 5-10 percig fedő alatt összepároljuk, majd beletesszük az elősütött hússzeleteket, hozzáöntjük bort, és az egészet készre pároljuk.  A körethez a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, burgonyanyomón áttörjük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a tojássárgákat, sót és a lisztet. Burgonyás tésztát gyúrunk belőle, a tészta akkor jó, ha puha, de a kezünkre már nem tapad. (Ha ragadna, kevés lisztet gyúrjunk hozzá.) A tésztából nagyobb darabokat vágunk, lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, amelyeket 2-3 cm-es darabokra vagdalunk. Hagyományosan készítve egy villa homorú felén kell a tésztadarabkákat végig sodorni, hogy bordázott formájukat elnyerjék, de készíthetjük úgy is, hogy az egyik felét villával lenyomjuk, így szép kagylóformát nyerünk. (...és nem utolsósorban gyorsabban is végzünk vele.) A krumplinudlikat lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg a víz tetejére feljönnek, leszűrjük, de nem öblítjük le, és a lecsós bordaszeletekkel azonnal tálaljuk.