Menü

Legfrissebbek

Gombás füstölt csülök

pic

Hozzávalók:

kb. 3 kg füstölt hátsó csülök
60 dkg gomba
2 evőkanál olaj
0,5 dl fehér bor
só, őrölt bors,
kb. 10 adag/11430 kcal, 1 adag/1143 kcal

 

Elkészítés:

A füstölt csülköket elkészítés előtt 2 nappal egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kioldódjon. Másnap puhára főzzük, és a főzővízben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a csontokat kihúzogatjuk és a húst hűtőbe tesszük. Az elkészítés napján a gombát megmossuk, lesikáljuk, és szeletekre vágjuk. Egy nagyobb tepsit olajjal kikenünk. A maradék olajban a gombát addig pirítjuk, amíg a levét elfövi, közben sóval és őrölt borssal ízesítjük.   A csülköket vastag szeletekre vágjuk, a tepsibe fektetjük, és ráhalmozzuk a párolt gombát. Ráöntjük a bort, lefedjük alufóliával, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. egy órát sütjük. Ekkor a fóliát levesszük, és a húst néhány perc alatt fólia nélkül kicsit megpirítjuk. Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk. (Készíthetjük úgy is, hogy a húst nem szeleteljük fel, hanem a kihúzott csülökcsontok helyére töltjük be a gombát.)