Menü

Legfrissebbek

Csülkös pacal

pic

Hozzávalók:

1 kg sertéscsülök
1 kg pacal
4 db közepes méretű vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg zsír
1 db paradicsom/vagy 1 kiskanál paradicsompüré
1 db TV paprika/vagy 1 kiskanál Piros Arany
10 dkg füstölt szalonna
1 dl száraz vörösbor
1/2 db hegyes erős paprika/vagy 1 mokkáskanál Erős Pista
só, őrölt bors, piros paprika, majoránna, őrölt kömény, babérlevél

8 adag 6928 kcal, 1 adag/866 kcal (köret nélkül)

 

Elkészítés:

Az ujjnyi vékony csíkokra vágott pacalt annyi sós vízben, amennyi ellepi kb. fél óráig abáljuk. A sertéscsülköt kockákra, a vöröshagymát apróra vágjuk. A zsírt felhevítjük, és a vöröshagyma felét megdinszteljük rajta. A tűzről levéve sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, és egy kevés vizet aláöntve rátesszük a felkockázott csülökhúst, összepirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, TV paprikát (vagy a paradicsompürét és a Piros Aranyat), felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt - az elfövő vizet folyamatosan pótolva - puhára főzzük. Az előfőzött pacalt leszűrjük, a kis kockára vágott szalonnát kipirítjuk. A pörcöt kiszedjük, félretesszük, és a visszamaradt szalonnazsíron a hagyma másik felét megpároljuk. Ezután rátesszük a pacalt, sózzuk, megszórjuk majoránnával, az apróra vágott fokhagymával, őrölt borssal, pirospaprikával, és beletesszük a babérlevelet. Kevés vízzel felöntve puhára főzzük. Amikor a pacal és a csülökhús is puha, összeöntjük, zsírjára sütjük, beletesszük a szalonnapörcöt, majd felöntjük a vörösborral. Megkóstoljuk, ha szükséges sóval, borssal ízesítjük. Jól összeforraljuk, és sós vízben főzött burgonyával, valamint savanyúággal tálaljuk. (A pacalt és a csülköt azért célszerű külön főzni, mert eltérő a puhulási idejük.)