Menü

Legfrissebbek

Rakott kelkáposzta

pic

Hozzávalók:

75 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
1 db kelkáposzta (kb. 1 kg)
18 dkg. rizs
1 evőkanál Vegeta (húsleveskockával is helyettesíthető)
2 doboz tejföl
1 db.tojás
10 dkg füstölt szalonna
zsemlemorzsa
ízlés szerint: só, őrölt bors, késhegynyi őrölt kömény

 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágva a zsíron (olajon) megdinszteljük, ha már aranyszínű rátesszük a darálthúst,  az őrölt köményt sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. A rizst szűrőn keresztül jól megmossuk lecsepegtetjük, kevés olajra vagy zsírra tesszük, megsózzuk, kicsit dinszteljük, majd 2X-es mennyiségű vízzel felöntjük és puhára pároljuk. (Amíg a rizs párolódik a fedőt ne vegyük le a lábosról.) A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, leveleire szedjük. Forró vegetás vízben megfőzzük. Szitára vagy szűrőkanálba téve a vizet lecsepegtetjük róla. A kihűlt párolt húst és a riszt összekeverjük 3 evőkanál tejföllel és 1 tojással. A tölteléket megkóstoljuk, ha még szükséges sóval, borssal ízesítjük. A szalonnából „kakastaréjokat” sütünk. Egy tepsit, vagy tűzállótálat zsírral kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk. A rakott kelt 5 sorban rakjuk le: 1. sor kellevél, 2.sor rizses töltelék, 3.sor kellevél, 4.sor rizses töltelék, 5.sor kellevél. Ha elkészültünk a lerakással a tetejét zsemlemorzsával megszórjuk, tejföllel megkenjük, kevés szalonnazsírral megöntözzük. Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 20 percig sütjük. A saját zsírjában visszamelegített „kakastaréjokkal” és tejföllel tálaljuk.