Menü

Legfrissebbek

Kacsamell aszalt gyümölcsös mártással

pic

Hozzávalók:

2 db kacsamell (kb. 80 dkg)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl bor
só, őrölt bors
a mártáshoz:
10 dkg aszalt vörös áfonya
10 dkg aszalt magozott szilva
5 dkg mazsola
1,5 dl vörösbor
5 dkg kristálycukor
1 evőkanál áfonya- vagy erdei gyümölcslekvár
1 kiskanál balzsamecetkrém (vagy balzsam/fehérborecet)
2 dkg vaj
1 dl tejszín
4 adag/3008 kcal, 1 adag/752 kcal

 

Elkészítés:

Először a mártást készítjük el: az aszalt gyümölcsöket megmossuk, leszűrjük, majd a vörösborba áztatjuk. A kristálycukrot karamellizáljuk, ráöntjük a vörösboros aszalt gyümölcsöket, és összeforraljuk. Amikor a bor elpárolgott, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslekvárt, a balzsamecet-krémet, és kissé besűrítjük. A kacsamellet átlósan, sakktáblaszerűen bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük. A kacsahúst sütőtálba tesszük, hozzáadjuk a felnegyedelt vöröshagymát és a fokhagymát, ráöntjük a bort, és alufólia alatt kb. 1,5 órát, 160 fokos sütőben puhára sütjük. Pihentetés után a kacsamellet felszeleteljük, a gyümölcsmártással és burgonyapürével tálaljuk.