Menü

Legfrissebbek

Sólet

pic

Hozzávalók:

40 dkg tarkabab
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg árpagyöngy (gersli)
1 doboz paradicsompüré (kisdoboz)
2 dl vörösbor
3 db babérlevél
5 szem borókabogyó
50 dkg füstölt tarja
só, zsír vagy olaj, főtt tojás

Elkészítés:

A szárazbabot előző este hidegvízbe áztatjuk. A vöröshagymát apróra vágva a zsíron (olajon) megdinszteljük, ha már aranyszínű rátesszük az apróra vágott fokhagymát is. Kicsit együtt pirítjuk – vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg – majd ráhintjük a pirospaprikát, belekeverjük a paradicsompürét és felöntjük a vörösborral. Rászórjuk a leszűrt tarkababot, árpagyöngyöt, beletesszük a babérleveleket és a borókabogyót, majd megsózzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd jól megkeverjük. Az egészet beleöntjük egy magas peremű tepsibe, a közepére tesszük a füstölt húst és a tepsit alufóliával lefedjük. A tepsit 180º-os sütőbe tesszük, és kb. 2-3 órát – a bab és a hús keménységétől függően – sütjük. Ez idő alatt a bab és a gersli a folyadék nagy részét magába szívja. A füstölt húst felszeletelve, félbevágott főtt tojással együtt a sóletre tesszük és így tálaljuk. A füstölt tarja helyett bármilyen füstölt sertés húst, liba-, vagy pulykacombot is használhatunk.