Menü

Legfrissebbek

Töltött káposzta

pic

Hozzávalók:

80 dkg savanyú káposzta
8 db savanyított káposztalevél
40 dkg darált sertéshús
20 dkg füstölt hús (tarja, comb)
40 dkg dagadó (el is maradhat)
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
8 dkg rizs
2 kávéskanál pirospaprika
1 db tojás
1 mokkáskanál szárított majoránna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
ízlés szerint: só, őrölt bors, késhegynyi őrölt kömény, néhány szem borókabogyó

 

Elkészítés:

A füstölt húst kiáztatjuk. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a dagadót, a füstölt húst és a szalonnát kis kockákra vágjuk. A szalonnát nagy lábosban zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát, és a felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével, rászórjuk a füstölt húst, - ha van - a dagadót, és hozzáadjuk a borókabogyót. A darált húshoz adjuk a lereszelt fokhagymát, a félpuhára előfőzött rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. (Ha nagy a levél felezhetjük.) A levél alját a gombócra hajtjuk, majd feltekerjük, és a tetejüket benyomjuk. A gombócokat a lábosban lévő káposztán körberakjuk. Rászórjuk a maradék káposztát, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Főzés közben kóstoljuk, hogy kell-e só bele. Keverni nem szabad. Ha megpuhult a töltelékeket óvatosan kiszedjük, és gyengén berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, és a káposztára öntjük. 10 percig forraljuk. A tölteléket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.