Menü

Legfrissebbek

Marha fehérpecsenye vörösbormártásban

pic

Hozzávalók:

80 dkg marha fehérpecsenye
10 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
1 kisebb vöröshagyma
5 dkg gomba
1 evőkanál kristálycukor
2 dl száraz vörösbor
2 szál kakukkfű
1 kanál paradicsompüré
5 szem borókabogyó
2 karika citrom
1 db babérlevél
1 csapott evőkanál liszt
2 dkg vaj
só, őrölt bors, citromlé, mustár
a páchoz:
mustár
őrölt bors
olaj (ha van fokhagymás)


összesen: 4 adag/2680 kcal, 1 adag/670 kcal


 

Elkészítés:

A marhahúst az esetleges hártyáktól letisztítjuk, megmossuk, leszárogatjuk, - rostjaira merőlegesen - kb. 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Minden szeletet megkenünk mustárral, és meghintjük őrölt borssal. A hússzeleteket egy üveg vagy kerámiatálba tesszük, és leöntjük annyi olajjal, amely a szeleteket ellepi. Folpackkal lefedjük, és 2-3 napig pácoljuk. Egy teflon serpenyőbe 1 kanállal teszünk a pác olajából, felforrósítjuk, és a marhahús szeletek mindkét oldalát megkapatjuk. A hússzeleteket félretesszük, kb. 1 dl vizet öntünk a serpenyőbe, és egy falapáttal a lesült pörcdarabákat felkaparva, a vízzel összeforraljuk. Egy másik edénybe szintén öntünk a pácolajból, rászórjuk a kristálycukrot, aranyszínűre karamellizáljuk. A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a karamellizált cukorra, megdinszteljük. Amikor a hagyma már üvegesre pirult, beleszórjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a felkockázott zellert, a felszeletelt gombát és a zöldségeket is kissé lepirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a paradicsompürét, kakukkfüvet, az összetört borókabogyókat, a citromhéjat és a babérlevelet. Felöntjük a borral, valamint a serpenyőben lévő vízzel, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. A hússzeleteket egy sütőtálba lerakjuk, ráöntjük a boros zöldségragut. Alufóliával lefedjük, és 170 fokos sütőben kb. 2-2,5 órát pároljuk. Amikor megpárolódott a hússzeleteket kiszedjük, melegen tartjuk, a citromkarikákat kidobjuk. A zöldségragut szűrőn áttörjük, vagy leturmixoljuk. A lisztet két evőkanál pácolajon fehéredésig pirítjuk, ráöntjük a zöldségpürét, és beforraljuk. Ízlésünk szerint, ízesíthetjük mustárral, citromlével, pici cukorral. Ha a mártás beforrt, a tűzhelyről levéve elkeverjük benne a vajat, hogy szép, selymes fénye legyen. Tálaláskor a pecsenyét megöntözzük a mártással, diszíthetjük egy kevés tejszínnel, köretként pedig burgonyafánkot kínálunk hozzá.