Menü

Legfrissebbek

Töltött paprika

pic

Hozzávalók:

10 db zöldpaprika
20 dkg paradicsompüré
80 dkg darált hús
16 dkg félig főtt rizs
2 db kisebb vöröshagyma
2 db tojás
6 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
2 kávéskanál pirospaprika
ízlés szerint bors, só, zellerlevél, cukor

 

Elkészítés:

A paprikákat kicsumázom, kikaparom az erét és a magjait is. A rizst félpuhára főzöm. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon (lassú tűzön, fedő alatt) megpárolom. A darált húsba belekeverem a kihűlt hagymát és rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, ízlés szerint sózom, borsozom. A jól eldolgozott masszát lazán beletöltöm a paprikákba. (Ha nagyon szorosan töltjük, főzés közben a megdagadó rizs felrepeszti a paprikát, ha a paprika elfogyott és maradt még töltelék, abból húsgombócot készítek.) A paradicsompürét 2 liter vízzel, a sóval, a cukorral és a zellerlevéllel felforralom, s ebben a lében - lassú tűzön, fedő alatt - puhára főzöm a megtöltött paprikákat, ill. gombócokat. Közben a lisztből és az olajból világos rántást készítek. A kész gombócokat – valamint a zellerlevelet - kiemelem a paradicsomléből, melyet a rántással besűrítek, majd tíz perc forralás után visszateszem a paprikákat. Még egyszer jól összeforralom az egészet, és ha még kell cukorral/sóval utána ízesítem a paradicsomszószt.