Menü

Legfrissebbek

Pacalpörkölt

pic

Hozzávalók:

1 kg pacal
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg füstölt szalonna
1-2 babérlevél
1 dl száraz vörösbor
ízlés szerint:
só, pirospaprika, majoránna, szemes bors, őrölt bors, őrölt kömény, erős paprika vagy Erős Pista, 
nyáron a pörkölt alapba 1-2 paprikát és paradicsomot is tehetünk 

 

Elkészítés:

A pacalt gondosan megtisztítjuk, ecetes vízben egy kicsit megáztatjuk, majd többször váltott hideg vízben átmossuk. Egy félbevágott vöröshagymával, a szemes borssal, babérlevéllel, sóval és annyi vízzel, amennyi ellepi felforraljuk, majd fedő alatt gyengébb tűzön kb. 1 órát abáljuk. Leszűrjük, leöblítjük és ujjnyi vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk, majd a zsírján az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Ha a hagyma megpárolódott a tűzről félrehúzzuk, megszórjuk a piros paprikával, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, felöntjük annyi vízzel, hogy kb. félig ellepje. Megsózzukl- az elfövő levét folyamatosan pótolva - majdnem készre főzzük. Végül beleöntjük a vörösbort, és kb. 20-30 perc alatt jól összeforraljuk.