Menü

Legfrissebbek

Zöldségrakottas

pic

Hozzávalók:

20 dkg ceruzabab (konzerv is lehet) 
40 dkg cukkini
25 dkg gomba
15 dkg burgonya
20 dkg paprika (lehet benne hegyes erős és paradicsom paprika is)
10 dkg vöröshagyma
5 db lapkasajt
1 dl tejföl
1 db tojássárgája
4 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj
só, őrölt bors, szerecsendió,néhány szál kakukkfű és petrezselyem
vaj vagy margarin a sütőtál vagy tepsi kikenéséhez

4 adag/1 adag 248 kcal

 

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk, és ha kihűlt felkarikázzuk. Ha nem konzervbabot használunk, a zöldbabot megtisztítjuk, összevágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A cukkinit kicsit vastagabb karikákra vágjuk, besózzuk, és egy félórát állni hagyjuk. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Ezután rátesszük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. A paprikákat karikára vagy csíkokra vágjuk, a hagymás gombához adjuk, és addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Egy kb. 28x18 cm-es sütőtálat vagy tepsit vajjal/margarinnal kikenünk, és az alját a zsemlemorzsa felével behintjük. A cukkiniról a sós lét leöntjük, a nedvességet - papírtörlővel - leitatjuk róla. A cukkini karikákat a sütőtál aljára szép sorban lerakjuk, frissen őrölt borsot tekerünk rá. Erre rétegre kerül a karikákra vágott főtt burgonya, melyet picit megsózunk, és megszórjuk kakukkfűvel. A burgonyára a leszűrt zöldbabot terítjük, melyet kevés apróra vágott petrezselyemmel szórunk meg, majd következik a hagyma-gomba-paprika egyveleg. A lapkasajtokkal a rakottast beterítjük. A tejfölben elkeverjük a tojássárgát, sóval, szerecsendióval ízesítjük, majd ráöntjük a sajtszeletekre. Megszórjuk a megmaradt zsemlemorzsával, és 200 fokos sütőben készre sütjük.