Menü

Legfrissebbek

Ludaskása

pic

Hozzávalók:

1,5 kg libaaprólék (szárny, nyak, máj, zúza)
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
15 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csomó zellerzöld
2 csomó petrezselyemzöld (1 cs. a leveshez, 1 cs. a rizshez)
10 dkg zöldborsó (mirelit borsó is megfelelő)
10 dkg gomba (elhagyható)
35 dkg rizs
3 dkg libazsír
só, szemes- és őröltbors

összesen: 6 adag/4746 kcal, 1 adag/791 kcal

 

 

Elkészítés:

A leveszöldségeket tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk. (A vöröshagymának csak a legfelső burkát szedjük le, mert a héja szép színt ad a levesnek.) A libahús tokjait kiszedjük, megmossuk, és 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, majd bezöldségeljük. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. A levest leszűrjük, tetejéről a zsírt leszedjük, félretesszük. A libahúst, a répát és a zellergumót kis kockákra vágjuk. A megmosott és leszűrt rizst libazsíron (a leves tetejéről lemert zsír is megfelel) opálosra futtatjuk, és felöntjük a rizs kétszeresének - de lehet, hogy szükséges a 2 és félszeres mennyiség is - megfelelő levessel, és hozzákeverjük a megtisztított zöldborsót. Lefedve, lassú tűzön addig pároljuk, amíg a rizs már majdnem puha, belevegyítjük a libahúst, zöldségeket - ha van - a kevés zsiradékon megpirított gombát. (A pirítás miatt a gombának intenzívebb lesz az íze, mintha főznénk.) Apróra vágott petrezselyemmel és őrölt borssal fűszerezzük.