Menü

Legfrissebbek

Csülök pékné módra

pic

Hozzávalók:

1 db nagy hátsó, vagy 2 mellső csülök
kb. 30 szem fekete egész bors
2 db vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
6 db borókabogyó
1 evőkanál só
őrölt bors, vegeta
a körethez:
1,5 kg burgonya
4 db közepes vöröshagyma 
2 evőkanál olaj
őrölt bors, majoránna, vegeta
a kenegetéshez:
1 dl fehérbor
3 szelet füstölt szalonna



 

 

Elkészítés:

A csülköt/csülköket megmossuk, alaposan megtisztítjuk, és annyi forrásban lévő vízbe tesszük, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a sót, szemes borsot, a megtisztított vörös- és fokhagymát, a babérlevelet és a borókabogyót. Puhára főzzük, ezután a csülköt a léből kiemeljük, a csontokat kivesszük, és a húsos felét borssal, ételízesítővel megszórjuk. Amíg a csülök fő, megtisztítjuk a krumplit és a hagymát. A krumplit felkockázzuk, meglocsoljuk kevés olajjal. Megszórjuk majorannával, vegetával, borssal, és alaposan  összeforgatjuk. (Sózni csak akkor kell, ha a vegetától nem elég sós.) A csülök bőrét bekockázzuk, és kiolajozott vagy kizsírozott tepsibe fektetjük, a húsos felével lefelé. A fűszeres burgonyát és a negyedekre vágott vöröshagymát a csülök mellé rendezzük. A csülköt meglocsoljuk a borral, tetejére fektetjük a beirdalt szalonna szeleteket, és 180 fokos sütőben (légkeveréses 170 fok) kb. 1 órát sütjük, miközben a húst és a köretet a hús szaftjával többször locsolgatjuk, hogy ropogós pirosra süljön.