Menü

Legfrissebbek

Chili con carne (Chilis bab)

pic

Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús
30 dkg vörösbab (esetleg vese-, vagy tarkabab)
10 dkg konzerv kukorica
15 dkg fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 doboz sűrített paradicsom (140 gr-os)
2 evőkanál ketchup
1-2 db chilipaprika
1 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 teáskanál oregánó
1 teáskanál cukor
olaj
só, bors

összesen: 4 adag/2148 kcal, 1 adag/536 kcal

 

 

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és a ketchupot, a leszűrt babot, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket, a lereszelt fokhagymát, az apróra vágott chilipaprikát. (Aki kevésbé csípősen szereti, a paprika magjait kaparja ki.) Hozzáadjuk a cukrot - azért, hogy a paradicsom savasságát egy kicsit lágyítsa -, ízlés szerint sózzuk. Az elpárolgott víz folyamatos pótlásával addig főzzük, míg a bab majdnem teljesen megpuhul. A darált húst kevés olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a kukoricával együtt hozzákeverjük a babhoz. Kb. 30-40 percig - teljesen puhára - főzzük. Friss kenyérrel tálaljuk. (Természetesen, aki kevesebb időt akar bíbelődni vele, konzervbabból is készítheti, de így az igazi.)