Menü

Legfrissebbek

Vadas marha 2 in 1

pic

Hozzávalók:

1 kg marhahús (comb, fartő vagy egyéb jól szeletelhető marhahús)
1 kg marhacsont
4 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 cikk kelkáposzta
1 kisebb zellergumó, vagy egy nagyobb fele
1 kisebb karalábé
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db gomba
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
1 kávéskanál szárított lestyán
só, szemesbors, reszelt szerecsendió
és ha éppen szezonja van: 1 db TV paprika, 1 db paradicsom

a vadas mártáshoz
1 l húsleves vagy 2 db marhahús leveskockából főzött alaplé
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál mustár
6 evőkanál olaj
4 evőkanál liszt
3 db babérlevél
3 db citromkarika

 

Elkészítés:

A húsból, csontból, zöldségekből és fűszerekből a szokásos módon marhahúslevest főzünk (ld. marhahúsleves). Amikor kész, leszűrjük, a húst és a zöldségeket külön tálba szedjük. A leveshez tetszés szerinti levesbetétet (cérnametélt, lúdgége, daragaluska, stb.) főzünk, és ezzel készen van két fogásunk egyike.
Amennyiben a húsleves helyett leveskockát használunk, azt 1 l vízben felfőzzük. A sárga- és fehérrépát felkockázzuk és a húslevessel, vagy az alaplével összeturmixoljuk. Az olajban a kristálycukrot aranyszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük és csomómentesre keverjük a leturmixolt zöldséggel.  Beletesszük a mustárt, a citromkarikákat és a babérlevelet, és lassú tűzön besűrítjük a vadas mártást. Ha szükséges sózzuk, vagy citromlével savanyítjuk. Kivesszük belőle a citromkarikákat és babérlevelet, belekeverjük a tejfölt. A vékonyra felszeletelt marhahúst a mártással, valamint zsemlegombóccal (ld. köretek) tálaljuk.