Menü

Legfrissebbek

Sárgaborsópüré

pic

Hozzávalók:

30 dkg sárgaborsó
1 kis fej vöröshagyma
a rántáshoz: olaj, liszt,

 

Elkészítés:

A sárgaborsót átválogatjuk, és előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, szűrőben átmossuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, hogy a borsót jól ellepje. (Nagyon jó ízt ad az ételnek, ha víz helyett füstölt hús levében főzzük, de ebben az esetben a sózásra ügyeljünk.) A borsót addig főzzük, amíg a szemek teljesen puhára szétfőnek. Közben az elfőtt levet pótoljuk. A hagymát apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Olajban üvegesre pároljuk és megszórjuk liszttel. Sötét zsemleszínűre pirítjuk és berántjuk vele a borsót. Felforraljuk és szűrőn átpasszírozzuk, vagy mixerrel pürésítjük. Ha a püré túl sűrű lenne, vagy az állás során besűrűsödne, vízzel hígítjuk. Bármilyen feltéttel (fasírt, pörkölt, virsli, stb.) tálalhatjuk, de az autentikus feltéte, a lisztben megforgatott, forró olajban kisütött hagymakarika.