Menü

Legfrissebbek

Kelkáposzta főzelék

pic

Hozzávalók:

1 kg kelkáposzta
30 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
4 dkg liszt
1 mokkáskanál őrölt, vagy egész kömény
1 mokkáskanál szárított majoránna
2 mokkáskanál pirospaprika
só, őrölt bors

 

Elkészítés:

A kelkáposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk, ujjnyi vékony csíkokra szeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Kb. másfél liter vizet felforralunk, megsózzuk, beletesszük a káposztát és a burgonyát, valamint a köménymagot, majorannát, és puhára főzzük (kb. 25-30 perc). A lisztet az olajban zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt fokhagymát, elkeverjük, de rögtön levesszük a tűzről, nehogy a fokhagyma megégjen. Beletesszük a pirospaprikát, és a rántást 1 dl hideg vízzel csomómentesre keverjük. Néhány evőkanállal teszünk hozzá a káposzta főzőlevéből is, és az így felhígított rántást ráöntjük a főzelékre. Fedő nélkül, kb. 10 perc alatt kis lángon beforraljuk. Ízesítjük őrölt borssal, valamint ha még szükséges sóval. Feltétként fasírtot, sült oldalast, pörköltet, "kakastaréjt", stb. adhatunk hozzá.