Menü

Legfrissebbek

Túrós batyu

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
60 dkg liszt
3,2 dl tej
1 db tojás
1 mokkáskanál só
2-3 evőkanál cukor
8 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
a töltelékhez:
50 dkg túró
2 csapott evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 db tojás sárgája
2 db tojásfehérje kemény habbá verve
a lekenéshez:
1 db tojás

 

Elkészítés:

A kenyérsütőgép üstjébe készítjük a vaj kivételével az összes hozzávalót. Elindítjuk a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is az üstbe öntjük. Szép hólyagos, kissé lágyabb tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban (vagy a kikapcsolt gépben) hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: az áttört túrót elkeverjük a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojások sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 3 mm vastag négyzet alakra nyújtjuk. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, a közepükre teszünk egy-egy kanállal a töltelékből. A négyzetek sarkait középen összefogjuk, csavarunk rajta egyet. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, hagyjuk kb. 20 percig pihenni, végül lekenjük felvert tojással a batyukat. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percig.
(http://www.limarapeksege.hu/2010/05/turos-batyu.html)