Menü

Legfrissebbek

Kombe

pic

Hozzávalók:

65 dkg liszt
3,5 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál só
őrölt bors
a töltelékhez:
tetszés szerint: sonka, kolbász, maradék sült hús, tepertő, bacon, juhtúró, hagyma,gomba, stb.
kb. 1 dl tejföl
só, őrölt bors
a kenéshez:
10 dkg olvasztott vaj
1 db felvert tojás
a szóráshoz:
különféle magvak pl.: fehér és fekete szezámmag, lenmag, napraforgó, stb.

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a tölteléket: a keményebb hozzávalókat (pl. szalonna, kolbász, tepertő, sült hús) ledaráljuk, ha gombát is használunk, pici olajon megpároljuk, a vöröshagymát lereszeljük, és az egészet annyi tejföllel keverjük össze, hogy kenhető masszát kapjunk. Ha szükséges ízesítjük sóval, borssal. A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel bedagasztjuk. Dagasztás után a tésztát három egyenlő súlyú darabra osztjuk, melyekből kis cipókat formázunk. Az első cipót jó vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Ezután a második cipót is kinyújtjuk ugyanakkorára. Ezen elkenjük a tölteléket. Végül a harmadik kinyújtott cipóval befedjük az egészet, majd lekenjük vajjal. A tészta két oldalát behajtjuk úgy, hogy a behajtott szélek összeérjenek, majd a másik két lezáratlan végét  kicsit visszahajtjuk, végül pedig az egészet félbe hajtjuk, hogy teljesen zárt legyen, és a töltelék ne tudjon kibújni belőle. Egy kb. 25x30 cm-es tepsit a maradék vajjal kikenünk, belehelyezzük a lezárt tésztát, és letakarva egy órát kelesztjük. Kelés közben néhányszor lapogassuk meg, hogy a tészta szépen kitöltse a tepsi méretét. Amikor megkelt, négyzetekre, vagy cikkekre bevágjuk a tetejét - vigyázzunk, hogy ne vágjuk át -, megkenjük tojással, és megszórjuk a magokkal. 180 fokos sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.