Menü

Legfrissebbek

Napraforgó

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
1 db tojás
15 dkg joghurt
3 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
a töltelékhez:
20 dkg sonka
1 db kisebb vöröshagyma
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
1 mokkáskanál Erős Pista
25 kg trappista sajt
só, őrölt bors
a tetejére:
1 db tojás
szezámmag, fekete szezámmag (vagy: lenmag, mák, stb.)

.

Elkészítés:

A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot. A tésztát kenyérsütőgéppel/robotgéppel bedagasztjuk, és megkelesztjük. Ha megkelt 3 gombócot formázunk belőle, és 2-3 mm vastag körlappá nyújtjuk. Az első lapot kikent és lisztezett (nagyméretű) tepsibe helyezzük, megkenjüjk a töltelék felével. Ráhelyezzük a második lapot, melyen elsimítjuk a maradék tölteléket, végül beborítjuk a harmadik lappal. A felső lap tetejét benyomjuk egy lisztbe mártott pohárral, de csak annyira, hogy nyoma maradjon. (Ez a napraforgó közepe lesz.) A körön kívüli tésztát 12 cikkre vágjuk, majd mindegyik szeletet kétszer megcsavarjuk. Kb. 30 percig pihentetjük, majd lekenjük tojással, a napraforgó közepét fekete szezámmaggal, vagy mákkal, lenmaggal szórjuk meg, a szirmokat pedig fehér szezámmaggal.180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt pirosra sütjük. (Sonkás töltelék helyett tölthetjük kolbászos, baconos, sajtos, stb. töltelékkel is.)