Menü

Legfrissebbek

Mindent bele pompos

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál burgonyapüré por
1 evőkanál étolaj
4 ágacska kakukkfű
3-3,5 dl langyos víz
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
0,5 dl tej
a feltéthez:
20 dkg tejföl
4 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
1 evőkanál liszt
2 mokkáskanál őrölt bors
10 dkg húsos szalonna
10 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt, főtt tarja (vagy sonka)
1 db lilahagyma
15 dkg reszelt sajt
kevés olaj
6 szelet/4045 kcal, 1 szelet/674 kcal

 


Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a burgonyapüré porral, sóval, száráról lehúzott kakukkfűvel elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, olajat, majd az apránként belekevert langyos vízzel rugalmas, jól kidolgozott tésztát készítünk. Meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, majd enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, és kb. 1-1,5 cm vastagságúra kihúzzuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 7-9 perc alatt elősütjük. A lilahagymát szeletekre vágjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük. Az elősütött pompost kivesszük, tetejére egy evőkanál liszttel és a lereszelt fokhagymával, sóval, borssal elkevert tejfölt kenünk. Majd rászórjuk a dinszteljt hagymát, az összevágott húsos szalonnát, kolbászt, tarját, lilahagymát, és meghintjük a reszelt sajttal. (Feltétként bármilyen maradékot, pl. főtt-sült húst, apróra vágott vagy darált pörkölthúst, felvágottakat, paradicsomot, paprikát, stb. használhatunk.) A tésztát kb. 5-10 percre visszahelyezzük a sütőbe, amíg a tészta készre sül, és feltét a tetejére pirul.