Menü

Legfrissebbek

Aranygaluska

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
35 dkg  liszt
2 db  tojássárgája
4 dkg  vaj/margarin
3 dkg  kristálycukor
2 dkg  élesztő
2,5 dl  tej
csipetnyi só
a lerakáshoz:
5 dkg  vaj/margarin
8 dkg  darált dió
1 db  citrom reszelt héja
5 dkg  kristálycukor
5 dkg  mazsola
az öntethez:
2 tasak vanília öntetpor
6 adag/3632 kcal, 1 adag/725 kcal

 

Elkészítés:

Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóihoz – a vajat/margarint kivéve - hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztó pálcáival összedolgozzuk a tésztát. Ha a tészta már hólyagos, hozzáadjuk az olvasztott vajat/margarint és ezzel is jól eldolgozzuk. Lefedve – huzattól védett helyen – kb. 1 órát kelesztjük. (Legjobb hely a kelesztésre a mikrósütő, természetesen nem bekapcsolva.) Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Egy tortaformát, vagy egy kisebb tepsit vajjal/margarinnal kikenünk, a lerakáshoz szükséges többi vajat megolvasztjuk. A jól megkelt tésztából a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval – likőrös pohár is megteszi – pogácsákat szaggatunk, és a formába/tepsibe rakjuk. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a darált dió, cukor és a citromhéj keverékével, valamint a mazsola felével. A következő sort ugyanígy készítjük. (A második sorra a tészta rendszerint elfogy.) A tésztát langyos helyen újra kelesztjük. (kb. 30-35 perc) Ezt követően a kicsit felvert tojás fehérjével a tészta tetejét megkenjük, és közepes sütőben (légkeveréses 170º) kb. 35-40 percig sütjük. A megsült tésztát nem vágjuk, hanem galuskáira szedjük és a vaníliaporból készített öntettel tálaljuk.