Menü

Legfrissebbek

Quiche lorraine 2.

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
1 db tojás
1 mokkáskanálnyi só
a feltéthez:
20 dkg bacon szalonna
1 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg reszelt sajt
az öntethez:
3 db tojás
1 db tojássárgája
1 dl főzőtejszín
1 dl tejföl
só, bors, frissen reszelt szerecsendió
kevés vaj sütőforma kikenéséhez
4 adag/3730 kcal, 1 adag/932 kcal

 

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, és a felvert tojás fokozatos hozzáadásával gyorsan összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és félórára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve - folpack fóliából vágott lapok - között a tésztát egy 22-24 cm átmérőjű piteformának megfelelően kinyújtjuk. A piteformát vajjal kikenjük, a tésztáról a felső fólialapot lehúzzuk, és a formába fektetjük úgy, hogy az a forma peremét is beborítsa. A tésztát szépen eligazgatjuk, a felesleget levágjuk, a lehúzott fólialapot a tészta tetejére borítjuk. Ezután a formát - a vaksütéshez - megtöltjük valamilyen száraz anyaggal (pl. szárazbab, lencse, kerámiagolyócska, stb.), és a 160 fokra előmelegített sütőben a tésztát aranysárgára sütjük. A baconszalonnát felkockázzuk, és a vajon kisütjük. A pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsíradékon az apróra vágott hagymát szintén aranysárgára megfonnyasztjuk. Az öntethez a tojásokat, a sóval, borssal, szerecsendióval, a tejszínnel és a tejföllel  jól elkeverjük. Amikor a tészta aranysárgára sült, a sütőből kivesszük, eltávolítjuk a szárazanyagot a fóliával együtt. A hagymát a tészta alján elterítjük, rászórjuk a pirított bacont, megszórjuk a reszelt sajttal, végül ráöntjük a tojásos-tejszínes-tejfölös keveréket. A  160 fokos sütőbe visszatéve, kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Önmagában fogyasztva is finom, de salátával kínálva komplett ebéd vagy vacsora.