Menü

Legfrissebbek

Quiche lorraine

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
kb. 3-4 evőkanálnyi hidegvíz
1 mokkáskanálnyi só
a feltéthez:
15 dkg füstölt-főtt sonka (húsvéti maradék kiváló hozzá)
5 dkg füstölt szalonna
1 fej lilahagyma
10 dkg reszelt sajt
az öntethez:
3 db tojás
2 dl főzőtejszín
só, bors, frissen reszelt szerecsendió
kevés vaj/margarin a sütőforma kikenéséhez
4 adag/3279 kcal, 1 adag/819 kcal

 

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat/margarint, és a hidegvíz fokozatos hozzáadásával gyorsan összegyúrjuk, és kinyújtjuk az omlós tésztát. Egy 22 cm átmérőjű piteformát vajjal kikenünk, a tésztát belefektetjük úgy, hogy az a forma peremét is beborítsa. Ezután folpackkal lefedjük, és legalább félórára a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a feltétet. A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. A pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsíron az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a kockákra vágott sonkát, ízlés szerint borsozzuk. (Sózni nem szükséges, mert a szalonna és a sonka is elég sós.) Az egészet kicsit összepirítjuk, hozzáadva a szalonnapörcöt is. Az öntethez a tojásokat, a sóval, borssal, szerecsendióval és a tejszínnel jól elkeverjük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a pite alját villával sűrűn megszurkáljuk, és kb. 10 percig a tésztát elősütjük. Amikor még egészen halványsárga, kivesszük a sütőből, elosztjuk rajta a sonkás-hagymás tölteléket, megszórjuk a reszelt sajttal, és ráöntjük a tojásos-tejszínes keveréket. Visszatéve a sütőbe, kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Önmagában fogyasztva is finom, de salátával kínálva komplett ebéd vagy vacsora.