Menü

Legfrissebbek

Lasagne

pic

Hozzávalók:

9 lap lasagne tészta (16x8 cm)
a paradicsom mártáshoz
40 dkg darálthús (lehet sertés, marha vagy a kettő keveréke)
10 dkg vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
2 db szárzeller
10 dkg gomba
1 tasak Bertolli paradicsomszósz
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál oregánó
3 evőkanál olaj
só, őrölt bors
a besamel mártáshoz:
5 dkg liszt
8 dkg vaj/margarin
8 dl tej
só, reszelt szerecsendió, fehérbors
a sajtszóráshoz:
20 dkg reszelt sajt (parmezán/trappista)
6 adag/4186 kcal, 1 adag/697 kcal

 

 

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, a zellert hosszanti irányban felcsíkozzuk, majd apróra vágjuk, ezt is a raguhoz adjuk, néhány percig pirítjuk. Ezután következik a szeletekre vágott gomba, és néhány perc további sütés után rákerül a darálthús is. Addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik, és szétmorzsálódik. Megsózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az oregánót, a kakukkfüvet, felöntjük a paradicsomszósszal. majd fedő alatt puhára pároljuk. A besamel mártáshoz a vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, és egy-két percig pirítjuk. Felöntjük a  meleg tejjel, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ízesítjük sóval, borssal és egy kevés reszelt szerecsendióval. Három tésztalap (1 lap 8x16 cm) méretének megfelelő, magas peremű tűzálló tálat, vagy tepsit kivajazunk, az aljára vékonyan besamelt terítünk, ráhelyezünk - előfőzés nélkül - a három tésztalapot. A lapokra merjük a paradicsomos mártás felét, besamellel betakarjuk, és megszórjuk reszelt sajttal. Ismét tészta-paradicsomragu-besamel-sajt együttese következik. Ezt lefedjük az utolsó három tésztalappal, melyre a maradék besamel és a sajt kerül. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.