Menü

Legfrissebbek

Túrós táska

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
4 dkg kristálycukor
50 dkg finomliszt
8 dkg Ráma sütőmargarin
1 mokkáskanál só
1 db citrom reszelt héja
1 db tojássárgája
a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
1 evőkanál búzadara
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg kristálycukor
1 db tojásfehérje
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 db tojás
20 db/3506 kcal, 1 db/175 kcal

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kiskanál cukrot hozzáadunk, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és cukorral, az olvasztott, de nem meleg margarinnal, megsózva, citromhéjjal ízesítve, 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Közben hozzáadjuk a tojássárgáját is. Akkor jó, amikor az edény falától elválik. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz. Ezt a műveletet konyhai robotgép dagasztókarjával, vagy a kenyérsütőgép kelesztő fokozatán is elvégezhetjük. (Természetesen a kenyérsütőgépbe a szokásos sorrendbe tegyük a hozzávalókat.) Konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a túrót villával összetörjük, de szitán is áttörhetjük, így krémesebb lesz a töltelék állaga. (Ha az ALDI-ban kapható Milfina sovány túrót használjuk, annak az állaga már eleve krémes.) A búzadarával és a kétféle cukorral összekeverjük, a habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A tésztát kb. 32x40 cm-re kinyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. A túrótölteléket a közepükre halmozzuk. A tészta négy sarkát a töltelékre hajtjuk, és felül, középen összefogjuk. Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe rakjuk, de nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük megkelni. Felvert tojással megkenjük, majd közepesen forró (180 fok, légkeveréses 165 fok) sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

(Ráma Receptnaptár 2010. Treczkó Kitti receptje)